LOGO

Umag

Umag je grad na zapadnoj istarskoj obali, samo 10 km udaljen od slovenske granice i uz Savudriju najzapadnije je mjesto u RH. U blizini Umaga se nalazi mjesto Valica (tal. Valizza) okruženo prekrasnom prirodom, a blizu su i plaže Kanegre s najčišćim morem za kupanje u Istri. Tu je i rijeka Dragonja, a blizu je i međunarodni aerodrom Sečovlje.

Umag je izrazito turističko mjesto. Prirodne ljepote i povoljan zemljopisni položaj bili su presudni za razvoj turizma.

Poluotok s povijesnom jezgrom Umaga nekad je bio otok odvojen od kopna. U X. stoljeću izgrađene su visoke obrambene zidine oko naselja, a na ulaznim vratima nalazio se pokretni most. Vrata su se nalazila u Garibaldijevoj ulici između kućnih brojeva 19 i 21. Kosi zid (potporanj) na lijevom boku kuće broj 8 u istoj ulici još svjedoči o postojanju tih vrata. Nedavno je ova ulica obnovljena. Tom prilikom otkriveni su ostaci temelja starih vrata. U antici je područje oko Umaga bilo vrlo gusto naseljeno. Antičko naselje Sepomaia nalazilo se na dijelu obale od poluotoka Katoro, preko Rta Tiola, Sipara pa do Zambratije. Istraživanja na rtu Tiola iz godine u godinu otkrivaju više o antičkoj vili koje je bila ukrašena raznobojnim mozaicima, imala je podno grijanje, terme i nezaobilaznu cisternu koja je opskrbljivala vilu vodom. Otkriveni su i dijelovi mozaika koji su ukrašavali njezinu unutrašnjost. Pokraj vile otkriveni su žarni grobovi. Po otkrivenim predmetima u grobovima zaključuje se da je vjerojatno riječ o grobovima ljudi koji su radili u samoj vili. Na istočnom dijelu vile otkrivena su i dva kasnoantička groba.

Posjetite gradski muzej koji se smjestio u povijesnoj jezgri grada u prostorima srednjovjekovne gradske kule. Tu je postavljena izložba arheoloških predmeta iz rimskog razdoblja (amfore, uljanice, rimske posude), dok se dio prostora koristi kao izložbeni prostor suvremenih umjetnika.

Grad Umag također je poznat po raznovrsnoj sportskoj ponudi te brojnim teniskim terenima i ATP turniru koji svake godine ugoščuje brojne svjetski poznate tenisače. Zaigrajte tenis na kojem od stotinjak teniskih terena u neposrednoj blizini mora.

Mjesto gdje najdulja istarska rijeka ulazi u more impresivan je krajolik koji spaja raznoliku floru i faunu slatkovodnog i morskog svijeta. Pogled s Antenala smještenog na samom ušću rijeke Mirne nećete tako skoro zaboraviti.

Razvoj turizma u direktnoj je vezi i s razvojem poljoprivrede. Plodno tlo je posebno pogodno za uzgoj maslina i vinove loze, tradicionalnih kultura karakterističnih za mediteransko podneblje. U zaleđu Umaga nalaze se brojni vinogradi, a na području Bujštine poznate vinske ceste s 22 poznata proizvođača istarskih vina. Razgledajte vinske podrume i kušajte istarsku malvaziju zlatnožute boje ili rubin crveni teran te ostale svjetski poznate sorte vina koje se uzgajaju u Istri, poput pinota, muškata refoška, cabernet sauvignota i chardonaya, pa kao suvenir ponesite bocu autohtonog istarskog vina.

Agroturizam, iako gospodarska grana još u usponu, privlači sve više turista u potrazi za nesvakidašnjim prizorima i lokacijama..

Ne propustite pogledati našu ponudu nekretnina u Umagu!