LOGO

Poreč

U današnjem obliku osmislili su ga Rimljani prije dva tisućljeća, nakon što su pokorili starosjedioce Histre. Grad je najprije služio kao vojni logor, potom utvrđen grad, da bi prerastao u značajni upravni i gospodarski centar, zvan Colonia Iulia Parentium. Od 1267. godine, pa narednih pola milenija, Porečom gospodari Venecija, za kojom ostaju najljepše palače u gradu, 1363. nastaje gradski statut, a u 15. st. grade se, tada najsuvremenije, osebujne i do danas dobro očuvane kopnene kule i zidine. Najznačajniji spomenik kulture ostavio nam je Bizant - Eufrazijevu baziliku s biskupijom iz 6. stoljeća.

U Poreču se nekad živjelo isključivo od zemljoradnje i ribarstva, a danas je turizam glavna djelatnost koja pokreće gospodarstvo. Prvi turisti bili su pripadnici austrijskog plemstva. Godine 1866. austrijska nadvojvotkijna Stephanie uplovljava u porečku luku na svojoj jahti Phantasy i tako upoznaje sa Porečom širu javnost, a zatim Poreč posjećuju i Maria Theresia, Karlo Stephan i Karl Ludwig. Nedugo nakon toga, osniva se konzorcij za gradnju prvog kupališta na otoku Sv. Nikola, koje je završeno i otvoreno 1895. godine i nazvano “Bagno Parentino”. Tu godinu i taj događaj mogli bi uzeti i kao službeni početak turizma u ovom kraju.

Zbog svog izvanrednog geografskog položaja, danas je jedan od najjačih turističkih centara u Hrvatskoj. Možemo reći da je od 70-tih godina Poreč metropola hrvatskog turizma. Grad prelijepih kulturno-povijesnih spomenika, hortikulturne uređenosti i čistoće, raznovrsnog smještaja i bogate ugostiteljsko-turističke ponude, posebno sportsko-rekreacijske, omiljeno je odredište turista.

Bez obzira kojoj ćete vrsti smještaja dati prednost, izaberete li turističko naselje ili hotel bliže gradu, u blizini će biti niz sportskih terena.

Proljeće je najbolje godišnje doba da upoznate Poreštinu vozeći se biciklističkim stazama. Privući će vas miris cvjetnih mediteranskih livada, a možete i naučiti brati divlje šparuge, ovdašnji proljetni kulinarski specijalitet. Okušajte se na teniskom terenu, u nekom dvoranskom sportu, jahanju ili jedrenju. Niste li nikada boćali, evo prilike savladati taj sport.

Dobar dio turističkih kapaciteta organiziran je na Poreštini tako da pogoduje odmoru čitave obitelji. Kad ste na moru pokušajte sa sportovima na vodi za koje opremu možete posuditi u svakom turističkom naselju. U sportskim centrima vam mogu organizirati i obuku, dok će djecu za to vrijeme zabaviti školovani animatori.

Ne propustite pogledati našu ponudu nekretnina u Poreču!