LOGO

Novigrad

Grad Novigrad smješten je na sjeverozapadnoj obali istarskog poluotoka, udaljen 25 km od granice sa Slovenijom. Po 15-ak kilometara udaljen je od obližnjih gradskih centara - Poreča, Umaga i Buja. Gradsko područje prostire se na 27 km2 površine, od Dajle na sjeveru do ušća rijeke Mirne na jugu. Ukupno obuhvaća pet naselja: Antenal, Bužinija, Dajla, Mareda i Novigrad.

Kao stari antički grad, koji se svojevremeno nalazio na samom rubu keltske migracije, Novigrad je tokom svoje povijesti bio na raskrižju burnih povijesnih događaja, o čemu svjedoče razni i mnogobrojni pisani i materijalni izvori, arheološki lokaliteti i spomenici, koji se još uvijek mogu pronaći u samom gradu i njegovom bogatom lapidariju. Pod imenom Neapolis još u 5. stoljeću postao je središte biskupije pod čijom su se jurisdikcijom nalazili teritoriji između rijeka Dragonje i Mirne. Za vrijeme franačke vladavine (8./9. st.) i doba čuvene karolinške renesanse Novigrad doživljava svoj procvat postavši uporišna točka feudalizacije i kulturnog preporoda čitavog kraja. Tijekom svoje burne povijesti često je padao u ruke raznih osvajača, napadan sa mora i kopna, ali i uništavan kugom, najvećom pošasti srednjeg vijeka, koja je u nekoliko navrata gotovo pobila cjelokupno stanovništvo. Kao kuriozitet može se spomenuti i da je do Novigrada, za vrijeme pohoda koji je za svoj krajnji cilj imao zauzimanje Beča, stigao odred osmanskih konjanika i tom prilikom u zatočeništvo odveo veliki dio stanovništva Novigrada. Langobardi, Franci, Mlečani, Habsburgovci i Talijani, bili su samo neki od naroda koji su pod okrilje svojih carstava i država prisvajali ovaj grad i okolnu regiju. Otuda su nastajale i česte demografske izmjene i obilje kulturne raznolikosti koja predstavlja svojevrsni pečat i specifičnost Novigrada i čitave Istre uopće.

Novigrad je kao malo ribarsko mjesto od sedamdesetih godina prošlog stoljeća polako ali sigurno počeo kročiti stazama turističkog biznisa, da bi s vremenom svoj gospodarski razvoj utemeljio upravo na turizmu, a prirodno i kulturno-povijesno bogatstvo pomogli su ovom primorskom biseru da postane primamljivo odredište turistima. Mnogi od njih, oduševljeni, redovito se vraćaju. Ljepota, tradicija, kulturno-povijesna baština, očuvano more i priroda, blizina susjednih Italije i Slovenije, šarm malog mjesta, zanimljive ljetne manifestacije tak su neki od aduta novigradskog turizma koji pomažu da ovaj grad privlači brojne goste.

Ne propustite pogledati našu ponudu nekretnina u Novigradu!